وی با اشاره به تمایل مهاجران برای ورود به اروپا گفت: « از دست رفتن امید سوریها مبنی بر اینکه روزی به محل زندگی خود باز میگردند، عامل کلیدی است که باعث شده تا پناهجویان سوری پس از گذشت 5 سال (از بحران) در این کشور در چنین تعداد گستردهای راهی اروپا شوند.»
اشتاینمایر در ادامه افزود:«در سوریه راهکاری بدون مذاکره با اسد متصور نیست. ضمن اینکه اسد در آینده سوریه جایگاهی ندارد. دیپلماسی نیازمند پشتکار و پایداری است. همانطور که درباره ایران و اوکراین اجرا شد.مردم مهاجر در کمپهای ترکیه از گرسنگی رنج میبرند. این یعنی از دست رفتن امید و یکی از دلایل مهاجرت است. مذاکرات صلح سوریه، روزنه امید و تنها راه برای پایان دادن به رقابتهای نیابتی در منطقه است و بهترین راه حل برای بحران سوریه، کاهش تنش، برقراری آتشبس و تشکیل دولت انتقالی است.»
وزیر خارجه آلمان در عین حال گفت: «حق پذیرش مهاجران از مبانی بنیادی ارزشهای اروپایی است و فقط 4 یا 5 کشور نمیتوانند همه مهاجران را بپذیرند. آنهایی که نمیتوانند بین توهم و سیاست واقعی و اخلاق فرقی بگذارند، هرگز نباید وارد عرصه سیاست خارجی و یا سیاست شوند. تناقضات بخشی از سیاست خارجی است و در سیاست تلاش میشود که چیزی که مورد قبول نیست، تغییر کند.»
اشتاینمایر در ادامه سخنان خود به بحران اوکراین پرداخت و گفت که توافق مینسک تنشها در شرق اوکراین را به حداقل رساند و امید است که سلاحهای سنگین از منطقه خارج شوند. مینزدایی اطراف دونباس یکی از مسایل موجود است. قرار است که برای حل بحران اوکراین سال آینده انتخابات برگزار شود. ضمن اینکه اصلاحات در قانون اساسی هم در دستور کار قرار دارد.
وزیر خارجه آلمان همچنین گفت: «ما اقدامات زیادی برای حل بحران بالکان انجام دادهایم. اتهام زنی علیه کشورهای بالکان به تنهایی کافی نیست، بلکه اتحادیه اروپا باید به حل بحران مهاجران کمک کند.»